Krótka historia pizzy. Ciekawostki z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy
Data dodania: 2022-01-24 16:13:33
Skąd wzięło się to święto? W 2017 r. pizza neapolitańska otrzymała tytuł Światowego Dziedzictwa Komitetu UNESCO ds. ochrony niematerialnej kultury. Od tamtej pory dzień pizzy obchodzony jest 9 lutego.
Pizza to bardzo stara potrawa, jej historia sięga starożytności. Wiele ludów na terenie całej Europy znało placek z chlebowego ciasta z dodatkami – najczęściej oliwą i ziołami – pieczony początkowo na rozgrzanych kamieniach. Słowo „pizza” zostało użyte po raz pierwszy pod koniec X w. przez jednego z kronikarzy. Pochodzi ono najprawdopodobniej od łacińskiego słowa picea, oznaczającego chleb wyjęty z pieca.
Przez bardzo długi czas pizza była pożywieniem biednych, ciężko pracujących ludzi. Składała się tylko z ciasta posmarowanego oliwą z ziołami, czasami z kawałkiem mięsa lub ryby. Dopiero w XVI w. trafił na nią ser. Wraz z upowszechnieniem się w Europie pomidorów, stawała się coraz popularniejsza także wśród zamożniejszych osób oraz arystokracji. Król Neapolu i Sycylii, Ferdynand I Burbon, przebierał się za chłopa i wychodził wieczorami, aby zjeść ją w neapolitańskich pizzeriach, być może w Antica Pizzeria Port’Alba – najstarszym lokalu, działającym do dziś nieprzerwanie od 1738 r.
Pizza ma wiele odmian. Najpopularniejszą jest margherita – z sosem pomidorowym, mozzarellą i bazylią – przygotowana w 1889 r. na cześć Małgorzaty Sabaudzkiej, pierwszej królowej Zjednoczonych Włoch. Czerwień pomidorów, biel mozzarelli i zieleń bazylii odnosiły się do kolorów włoskiej flagi. Inne popularne rodzaje pizzy to:
salame – z sosem pomidorowym, serem, salami i oregano
hawajska – z sosem pomidorowym, serem, szynką i ananasem
capricciosa – z serem pomidorowym, serem, szynką, oliwkami i pieczarkami
neapolitana – z pomidorami, parmezanem, mozzarellą i bazylią
Czy wiecie, że…
- pizza jest uważana za najzdrowszy fast food – oczywiście ta z dobrej pizzerii, z pieca opalanego drewnem, ze świeżych składników. Piecze się ją zaledwie ok. 90 sek., jest chrupiąca i lekka
- największą pizzę na świecie upieczono w 2017 r. w miejscowości Fontana w Kalifornii (USA). Miała 1930 m długości, zużyto do niej ponad 8 ton ciasta, 1,5 tony mozzarelli i 2,5 tony sosu pomidorowego
- najdroższą pizzę świata serwuje się w jednej z restauracji na Manhattanie – z płatkami złota i czarnym kawiorem. Kosztuje 2700 dolarów
- najwięcej pizzy na świecie nie jedzą wcale Włosi – podium należy do… Norwegów. Statystyczny Norweg zjada w ciągu roku aż 5,5 kg tego przysmaku
- ile rodzajów sera da się zmieścić na jednej pizzy? Pewien właściciel sieci pizzerii w Australii położył ich na jednym placku aż 154!
- pizza to najpopularniejsze danie w USA – co sekundę sprzedaje się jej 350 kawałków
- najwięcej pizzy na świecie sprzedaje się w sobotnie wieczory
Propozycje zabaw dla dzieci:
- Narysuj pizzę w swoim wymarzonym kształcie.
- Grupowa: narysujcie na dużym arkuszu papieru okrąg. Brzeg wylepcie żółtą plasteliną, środek – czerwoną. Z innych kolorów plasteliny ulepcie składniki, np.: plasterki szynki, kiełbasy, pieczarek, papryki, pomidorów; kawałki brokułów, ananasa, listki bazylii i innych ziół (oregano, bazylia); oliwki, kulki mozzarelli. Ułóżcie je wspólnie na swojej wymarzonej pizzy! (młodsze dzieci mogą pizzę rysować albo wydzierać składniki z kolorowego papieru).